tiistai 18. maaliskuuta 2008

Valoako tunnelin päässä seniorikysymyksessä?

Suuret ikäluokat eläkeiässä

Yritysmaailmassa on herätty yllättäin huomaamaan, että suuret ikäluokat ovat tulossa näinä vuosina eläkeikään. Monilla työpaikoilla käy kato ison joukon ammattitaitoista ja osaavaa henkilöstöä siirtyessä samanaikaisesti pois työelämästä.

Osa-aikaiset työntekijät syrjäytetty seniorivapaista

Kannustaakseen työntekijöitä pidentämään työssäjaksamisaikaansa, työnantajani palkitsee kokoaikaiset työntekijät runsailla ikään perustuvilla palkallisilla vapaapäivillä, joista myös kertyy eläke- ja muut etuudet. Sinänsä erittäin arvostettava asia, mutta joukko työntekijöitä on tässä asiassa syrjäytetty täysin.
Meidät osa-aikaiset on kylmästi leikattu etuuksien ulkopuolelle.

Olen yrittänyt perätä työnantajaltani oikeutta ja tasa-arvoa tässä kysymyksessä lähestyen asiallisesti sekä työnantajaa että työntekijöitä edustavia tahoja. Työsuhteeni on kestänyt kolmisenkymmentä vuotta, joten katson sen olevan jokseenkin pysyvää laatua.
Olen saanut varsin alentuvia ja ympäripyöreitä vastauksia tai sitten asiaani ei ole otettu kantaa ollenkaan. Perusteena osa-aikaisten syrjäyttämiselle olen saanut vastauksen että johonkin raja oli vedettävä ja osa-aikaisilla katsotaan muutenkin olevan tarpeeksi vapaa-aikaa työssä jaksamiseen!
Käsittääkseni tässä asiassa on raja vedetty nimenomaan tiettyihin ikävuosiin.
Ikääntyminen koskettaa kaikkia työntekijöitä työsuhteen luonteesta riippumatta.

Ei ole reilua

Jotta tasapuolisuus työntekijöiden kohdalla toteutuisi, myös osa-aikaisten tulee saada kyseiset etuudet suhteessa työpanokseensa.
Vaihtoehto tasa-arvon toteutumiseen olisi kokoaikaisten työntekijöiden seniorivapaiden palkattomuus. Sietää kysyä, kuinka moni käyttäisi seniorivapaansa, jos eivät saisi niistä korvausta.
Koska vaikutus tulevan eläkkeen määrään on niin merkittävä, veikkaan että useimmat jättäisivät palkattomat vapaansa käyttämättä jaksamisensa kustannuksella.

Työnantaja on viime vuosina kannustanut työntekijöitään osa-aikaeläkkeelle. Nyt kun työhön uupuneimmat on saatu lyhentämään työaikaansa omalla kustannuksellaan, palkitsee työnantaja jäljelle jääneet suurella määrällä palkallisia vapaapäiviä. Samoin työnantajan osa-aikaistamat henkilöt jäävät etuuksien ulkopuolelle.
Ei ole kovin reilua!

Osa-aikaisuus pienentää ansioita ja eläkekertymää merkittävästi. Pidän kohtuullisena, että seniorivapaiden ansioetu, joka on parhaimmillaan vuositasolla kuukauden palkan luokkaa, kompensoidaan palkassa myös osa-aikaisille työntekijöille.

KKO:n päätös rinnakkaisasiassa

YLE uutisoi tänään KKO:n päätöksen vastaavanlaisessa syrjimisasiassa. Osa-aikaeläkeläiset oli leikattu tulospalkkion ulkopuolelle. KKO:n langettava päätös velvoitti yhtiön maksamaan tulospalkkion myös osa-aikaisille tasa-arvoon vedoten.
Yhtiö oli jättänyt osa-aikaeläkeläiset bonusohjelman ulkopuolelle sillä verukkeella, että osa-aikaisuuden vuoksi poissaoloja kertyi yli kolme kuukautta eivätkä henkilöt siten pystyneet vaikuttamaan bonusohjelman mittareihin kuten kokoaikaiset. Korkeimman oikeuden mukaan osa-aikaisten työntekijöiden poissaolot johtuivat työsuhteen luonteesta. Lisäksi oikeus huomautti, että henkilökohtaisia tavoitteita ei ohjelmassa ollut.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id85653.html

Mielenkiinnolla odotan tämän ennakkopäätöksen vaikutusta edellämainittuun seniorivapaa-asiaan, joka on monin tavoin rinnastettavissa tähän KKO:n käsittelemään syrjintätapaukseen.






Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu