torstai 20. maaliskuuta 2008

Pääsiäisen paikka
















Kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai on pääsiäissunnuntai. En muista milloin pääsiäinen olisi ollut näin aikaisin keväällä.

Kevät, kesä , syksy, talvi - näin lueteltiin vuodenaikoja entisajan koulussa.
Piirrettiin ympyrä ja sitä lohkomaan viivat neljän vuodenajan rajoiksi. Väritettiin aurinkoinen kesä lintuineen ja kukkineen ja iloisia sateenvarjoja vesisateiseen syksyn ruskaan. Piirrettiin porkkananenäinen lumiukko talven neljännekseen ja kevään kuvitukseksi pajunkissoja ja pääsiäistipuja. Säiden vaihtelut rytmittivät vuodenaikojen vaihtumista selkeästi. Talvikuvissa laskettiin mäkeä ja sivakoitiin suksilla vahvoilla hangilla. Kesään maalattiin iloiset uimarit siniseen veteen suurena ja keltaisena kellottavan auringon alle.


Totisesti silloin oli toista, toista kuin nyt. Samaa harmaata jatkuu kuukaudesta toiseen. Ota tässä enää selvää mikä vuodenaika milloinkin on menossa.


Mitenköhän tämän päivän lapsille opetetaan vuodenajat koulussa? Pidetäänkö vielä sinnikkäästi kiinni siitä mitä ei enää aikoihin ole ollut? Tätä pitää muistaa kysyä Maijalta. Maija on opettanut lapsia ennen ja nyt, Maija on ajan hermolla ja tietää missä mennään.
Ennenaikaan vuodenajat kestivät kuukausia, nyt talvi on huiskaistu ohi päivän parin pakkasena tai pienenä lumisateen huitelona silloin tällöin. On aivan sattuman kauppaa jos kesän harvat suviset päivät osuvat lomakuukausille.


Syksystä kevääseen on samanlaista harmaata suttua. Viikkotolkkuun ainoa aurinko löytyy aamuisin vitamiinipurkista, sillä pitää pärjätä. Mistä sitä enää tietää sitäkään milloin on talvipalttoon aika ja milloin kaivaa kevätpoplari esiin? Yksillä ja samoilla vaateparsilla voidaan elellä lähes vuodet läpeensä.

Muuttolinnut ovat ihmeissään, -tullako vai eikö tulla, mennäkö vai eikö mennä?
Enää ei voi luottaa edes hiirien syksyiseen rynnäkköön. Tätä nykyä nekin iskevät kotinurkkiin pitkin vuotta ihan omia aikojaan.

Tänään on se täysikuu, se kevätpäiväntasauksen jälkeinen. Tähän kuuhun hyökkää samantien pääsiäinen päälle, nyt eletään jo kiirastorstaita. Voi miettiä pääsiäisen sanomaa, elämää Getsemanen puutarhassa tai kuolemaa Golgatan ristillä. Miten tähän kaikkeen liittyy pääsiäismunien maalaaminen, trullien armeija Kyöpelinvuorella tai pääsiäisvalkeat Pohjanmaan lakeuksilla?

Tätä kuuta odotan kuin kuuta taivaalle. Ennustajat lupasivat kirkasta pakkasyötä ja uusi kamera odottaa laukaisuvalmiina kuutamokuvaajaa. Yllättäin paksut pilvet purjehtivat taivaalla, on synkkää ja pimeätä, kuulaasta kuutamoyöstä ei enää taida olla toivoakaan.
Uusi harrastus saa odottaa kunnes kuu taas kumottaa kunnolla.

Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu