tiistai 15. maaliskuuta 2011

Uutta silliä ja myyntikoulutusta

Tänään eksyin mukaan keskusteluun, jonka aiheeksi osui jossain vaiheessa työ ja koulutus.

Siinä muistui mieleeni oma 60-lukuinen markkinointikoulutukseni ja merkonomin paperit silloisesta Porin Kauppaopistosta. Opiskelun jälkeen siirryin suoraan työelämään kuten silloin oli tavanomaista ja mahdollista.
Työuraa jatkui 45 vuotta, josta pisimpään, 35 vuotta pankissa.
Koko pitkän työrupeaman aikana sain säännöllisesti työnantajieni, suurten konsernien järjestämää myynti- ja markkinointikoulutusta lyhyempien ja pidempien kurssitusten muodossa.

Vuosien varrella markkinointitrendit muuttuivat ja uusille metodeille keksittiin mitä kummallisempia nimityksiä, mutta silti myynnin perusasiat ovat aina pysyneet samana, tunne asiakkaasi, ole ystävällinen ja sano päivää.

Parasta myyntikoulutusta

Uutta silliä tynnyrissä


Parhaan myyntikoulutukseni sain parikymppisenä raisiolaisen elintarvikekonsernin myyntisihteerinä.
 
Vielä 60- 70-lukujen vaihteessa sillilaivastot kävivät kesäisin pyyntireissuilla Norjan rannikolla ja kilpailivat siitä kenen laivat pääsivät ensimmäisenä takaisin kotisatamaan lasteineen. Uusi silli oli suurta herkkua, jota odotettiin viikkotolkulla ja sen saapuminen oli aina suuri tapaus.

Myyntisihteerin tehtäviini kuului myös tuotemyynti ja tilausten soittelu myymälöihin pitkin Pohjanlahden rantareittiä Porista pohjoiseen aina Vaasaan saakka.
Jokseenkin mukavaäänisenä ja sopivan puheliaana neitona tein sillikauppaa nuoruuden innolla huipputehokkaasti. Myin joka puotiin sillitynnyreitä tuplasti sen verran mitä kauppias alunalkaen oli valmis tilaamaan.  Sillä seurauksella että jonkun kuukauden kuluttua myyntiedustajat joutuivat keräilemään pikku puodeista myymättömiä, vanhentuneita sillejä takaisin.

Siitä sain kantapään kautta niin nolon opetuksen, että en ole sitä koskaan unohtanut.

Kannattaa miettiä kenelle myy ja mitä myy, niin pidemmän päälle kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.


Nuoruuden innostuksessa ja tekemisen hurmassa saattaa joskus sattua arviointivirheitä ja harkinta unohtuu.
Jos kyllä vanhanakin.


-eeva

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu