tiistai 25. maaliskuuta 2008

Juhannustanssit K-18

Hyvinkäällä Nuorisoteatteri on tarttunut haasteeseen, Hannu Salaman 60-luvun kohuromaaniin Juhannustanssit.
Ensi-ilta on parin viikon päästä ja tuore näyttämöversio alkaa olla muotoutunut raameihinsa.

Näytelmän ohjaaja viestitti tänään ykskantaan - ei edes puolileikillään, vaan täysin tosissaan:
Näytelmä on kielletty alle 18 vuotiailta.
Hast Du gehört!
Meidänkö kaksituhatluvullamme muka kielletään jotain tältä nuorisolta, jonka sanavarastoon on iskostunut jo imeväisenä kehdossa maatessa v-sana sanaksi muiden joukkoon. Sota, väkivalta ja seksi ovat tuttua huttua jo ennen esikoulun aakkosten tapailua. Harva on pystynyt varjelemaan lapsensa näiltä television arkipäiväistämiltä asioilta.

Miksi sitten Nuorisoteatteri asettaa näin tiukan ikärajan näytelmälle?
Ohjaaja Kari Isolan sanoin:
"Produktion asiasisällön, sen sisältämän yleistunnelman, joidenkin kohtausten ahdistavuuden, väkivallan, kielenkäytön sekä pornografian johdosta taideteoksen kylkeen tulee lyödä -K18 -leima."

Olen aikanaan lukenut huonosti Juhannustanssini, en muista siitä juuri muuta kuin oikeudenkäynnin, jossa Salama tuomittiin jumalanpilkasta ehdolliseen vankeuteen. Presidentti armahti Salaman vuonna 1968.
Neljä vuosikymmentä sitten Juhannustanssit ja oikeudenkäynti olivat kuuma ja kohistu puheenaihe siinä missä ministerien suhdesotkut tänä päivänä. Tämän päivän silmin nähtynä viaton lause aiheutti kirjailijalle tylyn tuomion, kirja sensuroitiin ja päästettiin pannasta ja alkuperäisenä julkisuuteen vasta pari vuosikymmentä myöhemmin.

Ohjaajan tiukka rajaus näytelmän sopivuudesta vain aikuisille ei varmaankaan ole aiheeton ja herättää uteliaisuuteni. On ennen kuulumatonta, että teatteriesitys on kielletty alle 18- vuotiailta ja oletan että tällä asialla ei ole mitään tekemistä jumalanpilkan kanssa.
On siis omin silmin käytävä toteamassa mistä tässä kaikessa on kysymys!

Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu